Uw kunstgebit is met alle aandacht speciaal voor u gemaakt.

Het zijn natuurlijk niet uw eigen tanden; uw kunstgebit blijft een vervanging.

KunstgebitProblemen tijdens de indraagperiode

De tandprotheticus kan een ongemak meestal eenvoudig oplossen.

Pijnlijk tandvlees

Daar het tandvlees van uw kaak teer is, kan een nieuw kunstgebit dit in het begin irriteren. Zulke pijnklachten verdwijnen meestal niet vanzelf, u kunt dan het beste teruggaan naar de tandprotheticus. Die kan de pijn verhelpen door kleine correcties aan uw kunstgebit aan te brengen. Voordat u met pijnklachten naar de tandprotheticus gaat, moet u uw kunstgebit wel enige tijd gedragen hebben. Alleen dan is de plek van de klacht goed te zien.

Moeizaam eten

In het begin kan het eten moeizaam gaan. Om te wennen aan het eten met een kunstgebit kunt u het beste beginnen met voorzichtig te eten. In het algemeen geldt, dat u met een kunstgebit geen extreme dingen kunt doen. U kunt dus beter niet uw mond wijd openen of uw tong ver uitsteken.

Smaak verandert

In het begin kan uw smaak een beetje veranderen. Na verloop van tijd herstelt dit zich vanzelf.

Moeilijk spreken

Na plaatsing van uw kunstgebit kunt u tijdelijk wat spraakmoeilijkheden ondervinden. Dit is vaak een kwestie van gewenning. Als u hier last van heeft, raden wij u aan extra te oefenen op woorden en klanken waar u moeite mee heeft.

Meer of minder speeksel

De speekselvorming raakt door een nieuw kunstgebit wel eens in de war. U kunt een droge of juist te vochtige mond krijgen, dit gaat vanzelf weer over.

Hoe lang gaat een kunstgebit mee?

De verantwoorde levensduur van een kunstgebit is vijf tot acht jaar. Dit kan individueel zeer verschillend zijn. Zodra uw kunstgebit los gaat zitten of pijn gaat doen is het verstandig om contact op te nemen met uw tandprotheticus. Vaak kan de pasvorm met een nieuwe basis (voering) hersteld worden. Laat uw kunstgebit om de twee jaar in elk geval controleren.

Goed schoonmaken van groot belang.

Het is belangrijk dat u uw nieuwe kunstgebit na iedere maaltijd goed schoonmaakt. Na een paar uur dragen komen er, net als bij natuurlijke tanden, voedselresten en bacteriën op uw kunstgebit. Bovendien kan een kunstgebit verkleuren door nicotine, thee, wijn, enzovoort.

U kunt uw kunstgebit schoonmaken met een protheseborstel en zeep, of met een speciaal prothesereinigingsmiddel. Gebruik nooit heet water of agressieve schoonmaakmiddelen, zoals vloeibaar schuurmiddel, bleekwater of tandpasta.

 
Masseer uw kaken regelmatig

U houdt uw kaken in betere conditie als u elke keer na het schoonmaken van uw kunstgebit, het tandvlees van de boven- en onderkaak masseert en reinigt. Dit kunt u het beste doen met een zachte tandenborstel.

’s Nachts uw kunstgebit uitdoen

Doe uw kunstgebit, in ieder geval het ondergebit, s nachts uit. Het inhouden van het kunstgebit kan leiden tot verminderde doorbloeding van het slijmvlies. Hierdoor slinkt het bot van de onderkaak sneller. Het gevolg is dat uw kunstgebit niet goed meer past en gaat irriteren.

Tip: Als u uw kunstgebit boven een wastafel schoonmaakt, kunt u voordat u begint een laagje water of doekje in de wastafel laten staan, zo voorkomt u schade als deze valt.