Implantaten

Het komt voor dat een kunstgebit, of alleen het gedeelte dat bestemd is voor de onderkaak, niet goed blijft zitten.

Waarom implantaten?

Een loszittend onderkunstgebit is een veel voorkomende klacht. Een tandprotheticus kan in dergelijke gevallen de hulp van een implantoloog inroepen. In nauwe samenwerking kunnen de tandprotheticus en de implantoloog ervoor zorgen dat uw kunstgebit wel goed zit, met een klikvaste oplossing.

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een kunstwortel die als een schroef in de kaak wordt geplaatst. Deze komt op de plaats waar vroeger uw tanden en kiezen stonden. Meestal wordt niet voor iedere tand een implantaat geplaatst; om een kunstgebit goed te kunnen dragen zijn twee tot vier implantaten voldoende.

Een implantaat is in de regel gemaakt van titanium, en heeft een keramische buitenlaag. Dit zijn beide materialen die het lichaam niet afstoot. Een implantaat heeft een doorsnee van ongeveer vier millimeter en is tien tot zestien millimeter lang. De plaatsing gebeurt altijd onder plaatselijke verdoving.

Zelden is een implantaat in de bovenkaak nodig; implantaten in de onderkaak komen veelvuldig voor. Als uw kaak geheel genezen is van de ingreep, biedt een implantaat houvast aan uw uiteindelijke kunstgebit.

implantaat
Wanneer kiezen voor een implantaat?

Bij langdurig dragen van een kunstgebit blijft met name de onderkaak slinken. De onderkaak wordt minder hoog en uw kunstgebit gaat steeds losser zitten. Het kunstgebit schuift over het tandvlees met daaronder het kaakbot, wat klachten kan geven.

Bij een controlebezoek kan uw tandprotheticus beoordelen of vervanging, aanpassing of plaatsen van implantaten nodig is. Als uw klachten van dien aard zijn en de onderkaak zo laag is dat van de eerste twee mogelijkheden (vervanging of aanpassing) geen sprake is, dan zal de tandprotheticus u doorverwijzen naar een tandarts-implantoloog of kaakchirurg.

Is een implantaat geschikt voor mij?

Implantaten kunnen bij vrijwel iedereen geplaatst worden, al gelden voor een goed resultaat wel een aantal voorwaarden. Zo moet er voldoende kaakbot aanwezig zijn om het implantaat in te verankeren.

Bovendien is het van belang dat uw kaakbot, uw tandvlees en uiteraard uzelf gezond zijn. Verder moet u bereid zijn de implantaten en het kunstgebit dat daarop bevestigd wordt, goed te reinigen.

Roken en overmatig alcoholgebruik hebben een nadelige invloed op het succes van het implantaat.